Город

Часник, який дійсно зростає з кулак без всяких чарівних зілль і танців при місяці з сапкою

Що-що, а вже часник на посадку купувати я не збиралася: і свого, незаперечного та великого вистачає!

Але, побачивши в садовому магазині таке диво не змогла пройти повз. Великі цибулини, кожна з яких ледве вміщується в моїй долоньці. Дві однією рукою навряд чи схопиш.

Думаєте, обманюю? Анітрохи. Це справді такий великий часник. І, судячи з усього – не виставкові екземпляри (наскільки я знаю, самий гарний матеріал залишають на посадку, в продаж йде простіші).

Вище я писала про те, що не завжди варто у вирощуванні овочів покладатися на чудодійні засоби, рецепт яких хан Батий перешепнул на вушко коня Віщого Олега. Розмір цибулини скоріше залежить від особливостей сорту, ніж від підживлень (і годувати треба правильно, адже рослини «все з’їдять, як не в себе»).

І ось тому наочне підтвердження.

Великий, навіть, швидше, дуже великий озимий часник Добриня.

Сорт відносно новий, але встиг себе зарекомендувати. Я звернула увагу, що його найбільше купують, та ще радять один одному: «беріть-беріть, часник хороший, заготівлі саме те»!

Я не велика любителька спонтанних покупок. Але часник мене зачарував своїми великими зубцями. Це ж скільки часу в сезон заготовок можна заощадити на очищенні зубчиків. Хто чистив багато дрібного, той мене зрозуміє. Я особисто цю неприємну роботу винних доручаю!

Часник продається в сітках по 0,25 і 0,5 кг.

3 головки 250г

Я взяла собі 0,25 кг. Мені багато не треба. По-перше, у мене свій перевірений часник є (безіменний), який добре і без проблем зберігається і єдине, в чому поступається Добрині – це розмір головок. А по-друге, спробую і розведу Добриню, якщо сподобається. Адже, як відомо, на різних ділянках сорт показує себе по-різному.

Сорт озимого часнику Добриня зареєстрований в Реєстрі в 2002 році. Відноситься до пізніх (130 днів). Часник рослий, з потужною і великої зеленню. В цибулині 10-14 зубців. Середня маса цибулини 70г. Це досить багато. Добриня відноситься до напівгострий сортам. Але це і добре. Всякі гострі делікатеси з них будуть більш гармонійними на смак (принаймні для нас).

Добриня стійкий до фузаріозу.

Опис сорту в магазині. Трохи відрізняється від опису в Реєстрі сортів, але не критично.

Будь часник дуже погано росте не в своєму регіоні, погано пристосовується до інших умов вирощування. У будь-якому регіоні добре ростуть тільки місцеві, народні, або районовані для цього регіону сорту. Часник суворо сповідує принцип «де народився, там і згодився».

А у Добрині широка географія і він морозостійкий. Його можна вирощувати в Північно-Західному, Уральському регіонах. У Сибіру і на Далекому Сході. А так же, в південних районах аж до Нижнього Поволжя та Північного Кавказу.

У Добрині є істотний мінус: слабка лежкість. Без втрати якості він зберігається 6 місяців (інформація з опису сорту в Реєстрі). За словами продавців, він зберігається до Нового року, далі – починає дрябнуть і підсихати.