Інгредієнти на 6 порцій:
- 450 г Вершків 33-35%
- 90 г Сахара
- Стручок Ванілі
- 80 г Жовтків (4 штуки)
- Дрібка солі
- Коричневий Цукор – для карамельної скоринки
- Свіжі Ягоди та Цукрова Пудри – для прикраси
Спосіб приготування:
У глибокий сотейник або невелику каструлю наливаємо жирні вершки, додаємо цукор, третину всієї кількості, трохи солі і добре перемішуючи, на помірному вогні доводимо до кипіння, але кипіти при цьому не даємо.
Як тільки з’являться перші бульбашки, знімаємо вершки з вогню. Стручок ванілі розрізаємо на дві частини, ножем витягаємо насіння і відправляємо його в гарячі вершки, туди ж і сам стручок. Накриваємо плівкою та залишаємо на 15 хвилин.
Після вершки треба знову підігріти. Тим часом ретельно змішуємо разом жовтки і цукор, що залишився, краще робити цьому за допомогою віночка, але при цьому масу не потрібно сильно збивати. Коли вершки знову дійдуть до кипіння, виймаємо стручок і вводимо вершки в жовтково-цукрову суміш. Спочатку додаємо невелику кількість, швидко втручаємо, щоб жовтки не зварилися, а потім вливаємо масу, що залишилася, продовжуючи ретельно перемішувати. Сильно масу не збиваємо, щоби не утворювалася велика кількість піни. Якщо вона все ж таки залишилася на поверхні, акуратно знімаємо її ложкою, а всю суміш переливаємо в якусь ємність з носиком, щоб зручно було розливати по формах.
Велику форму або лист застилаємо папером для випічки і ставимо на неї керамічні формочки. Акуратно розливаємо суміш, заповнюючи формочки на 3/4. Заливаємо у форму окріп, заповнюючи водою форму або деко до третини висоти форм з кремом. Робимо це дуже обережно, щоб вода не потрапляла в десерт.
Відправляємо форму або лист у духовку, попередньо розігріту до 165ºC. Готується крем-брюле 20-25 хвилин, все залежить від розміру та глибини форм. Щоб десерт вийшов ніжним, він повинен схопитися зверху і біля країв, а в серединці повинен залишатися таким, що трохи плаває, повинен злегка колихатися, ніби желе.
Після духовки даємо крему повністю охолонути при кімнатній температурі і відправляємо в холодильник на 3-4, де він повинен добре схопитися і охолодитися.
Після посипаємо поверхню крему цукром і за допомогою пальника швидко плавимо його, отримуючи ту саму обпалену скоринку. Є ще варіант відправити форми з цукром у духовку під максимально розпечений гриль, але тут завжди є ризик нагріти і сам крем.
Прикрашаємо десерт свіжими ягодами та трохи присипаємо цукровою пудрою.